Tarta z ciasta francuskiego z serem Valbon Brie oryginalny, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI
- Arkusz ciasta francuskiego
- Masło, bułka tarta – do formy
- 2 sery Valbon Brie oryginalny
- 10 suszonych pomidorów
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 jajka
- 120 ml śmietany 30%
- Sól, pieprz – do smaku
PRZEPIS
Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto francuskie wkładamy do formy, całe nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Sery Valbon Brie oryginalny kroimy w plastry, pomidory suszone oraz szynkę kroimy w kawałki. Jajka myjemy i roztrzepujemy w misce, dodajemy śmietanę i mieszamy. Do powstałej masy jajecznej dokładamy suszone pomidory oraz szynkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na podpieczonym cieście układamy warstwę sera, zalewamy częścią masy jajecznej. Ponownie układamy ser i zalewamy pozostałą masą jajeczną. Tartę zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach – do ścięcia się masy.