Roladki z kurczaka z serem Valbon Camembert oryginalny, szynką parmeńską, w sosie pomarańczowym
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 sery Valbon Camembert oryginalny
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- Gałązki rozmarynu
- Sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- Sos: 4 pomarańcze, łyżeczka masła, łyżka brązowego cukru, 3 łyżki octu balsamicznego
PRZEPIS
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i rozbijamy. Piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na każdej piersi układamy po 3-4 plastry sera Valbon Camembert oryginalny, zwijamy je w rulon. Na każdy rulon z serem nakładamy gałązkę rozmarynu – owijamy dwoma plastrami szynki parmeńskiej. Roladki smarujemy masłem i zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (w naczyniu żaroodpornym).
Sos: z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, a ze wszystkich wyciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy skórkę z pomarańczy, dodajemy sok, cukier i ocet balsamiczny. Redukujemy sos na małym ogniu – ok. 15 minut.
Upieczone roladki podajemy z sosem pomarańczowym i rozmarynem.