-
Sery i wino są podawane razem, aby ich wspaniałe smaki i aromaty wzajemnie się uzupełniały.
...od wieków do odpowiedniego rodzaju sera było dobierane wino według zasady podobieństw, uzupełnień, a czasem nawet kontrastów...
Tomasz Prange-Barczyński
- słynny sommelier, redaktor naczelny Magazynu WINO
Ser i wino należy traktować jako równoważne produkty, które powinny dopełniać się intensywnością aromatów i smaków.
Podczas łączenia smaków serów i win pamiętajmy o temperaturze ich podawania – białe wina serwujemy schłodzone, natomiast wina czerwone oraz sery najlepiej będą smakować w temperaturze pokojowej. W przypadku wina zwróćmy uwagę także na odpowiednie kieliszki – szersze kieliszki podkreślą aromat i bukiet wina czerwonego.
Pamiętajmy, że niektóre wina czerwone potrafią zdominować smak sera, np.: w przypadku serów z niebieską pleśnią mogą sprawić, że będziemy czuć w ustach ostry, nieprzyjemny smak. Dlatego do większości serów pleśniowych zdecydowanie lepsze będą wina białe lub wina słodkie. -
Myśląc o właściwym doborze wina do sera, pamiętajmy o zachowaniu równowagi.
...wystarczy odkorkować odpowiednią butelkę, ukroić kawałek miękkiego sera pleśniowego i poczuć na podniebieniu rozkosz...
Tomasz Prange-Barczyński
- słynny sommelier, redaktor naczelny Magazynu WINO
Do serów lekkich i delikatnych wybieramy równie lekkie i delikatne wina. Im ser ostrzejszy, bardziej dojrzały i intensywny, tym mocniejsze i bardziej wyraziste wina powinniśmy do niego dobrać.
Liczy się także konsystencja i kwasowość – im więcej jej w serze, tym więcej powinno być jej także w winie. -
Udane połączenia serów z dodatkami i winem
-
Miękkie sery pleśniowe camembert i brie
chardonnay Europa i Nowy Świat
młody merlot, pinot noir z Egeru, Villany, południowego Tyrolu lub z Chile
-
Dojrzałe sery pleśniowe camembert i brie
chardonnay Europa i Nowy Świat
młody merlot, pinot noir z Egeru, Villany, południowego Tyrolu lub z Chile odmiany starsze i dojrzewające w beczce
-
Camembert + morele
Passito włoski
-
Camembert + papryczka chilli
sauvignon z blanc z Nowego Świata
młody shiraz z Australii
-
Brie + oliwki
sauvignon blanc z Chile albo z RPA
-
Brie + suszone pomidory
niebeczkowy chardonnay
młody merlot
-